10 dingen die we liever vóór onze eerste marathon wisten

Of het nu je eerste of je 100ste marathon is; met deze tips van Saucony Atleten en Internationale Marathonlopers Anna Boniface en Martin Williams, loop jij als een pro je volgende marathon uit.  

1.     'Halverwege' is bij een marathon zo rond de 18 mijl (28km). Bijna iedereen voelt zich op de 13 mijl (20km) nog prima, maar na die 28e kilometer hakt het er echt in. Ben je daar niet goed op ingesteld, dan lijken die laatste loodjes een eeuwigheid te duren!

2.     Drink bijtijds, op zo'n 15 tot 20 minuten na de start. Wacht je tot dorst krijgt en ga je dan pas drinken? Dan ben je waarschijnlijk al te laat en voel je snel de gevolgen.

3.     Jongleren met gel - Ik had voor mijn eerste marathon nooit geoefend met het meenemen van energie gels dus kwam er voor mij nog een uitdaging bij. Uiteindelijk wist ik ze evengoed nog snel in mijn topje te proppen...  

4.     Draag op weg naar het startvak niet je hardloopschoenen al! Op de ochtend van mijn eerste marathon was het gras naar het startvak erg nat, dus nog voordat ik begon waren mijn schoenen al kletsnat. Hierdoor waren mijn voeten ontzettend koud op de eerste helft van de loop.

5.     Weet waar je fans staan - dit helpt je om de afstand op te breken in stukken én je hebt iets om naar uit te kijken.

6.     Wees flexibel met wat je eet na de marathon, laat je leiden door waar je zin in hebt op het moment dat je trek krijgt en eet dat gewoon lekker al is het nog zo ongezond.

7.     Drinken uit papieren bekers - Simpel? Nee! Tijdens het lopen moet je er handigheid in krijgen. Het beste knijp je het bovenste gedeelte van de beker samen om te drinken uit de gaten die aan beide kanten ontstaan. Je krijgt meer binnen en verspilt minder.

8.     Ga niet te snel van start. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar de eerste helft moet aanvoelen alsof je aan het joggen bent. Het is beter om rustig met de groep mee te lopen dan door ze te worden ingehaald omdat je geen fut meer hebt.

9.     Test jezelf voor de loop. Probeer wat tests uit met eten en energie voordat je aan de start verschijnt. Zo zie je hoe je lichaam reageert op voedselbronnen die energie geven.

10.  Geniet! Ook eentje die iets makkelijker gezegd is dan gedaan… Maar dit zijn van die dagen waar je altijd trots op mag zijn, wat je doel ook is.

×
×