De hardloop-routine

Faal je met plannen? Dan plan je om te falen!

Als Saucony Ambassadrice Steph McGregor érgens dag in dag uit mee bezig is, dan is het wel hardlopen. Ze is fysiotherapeute en naast hardlopen is reizen een andere grote hobby. We hebben haar gevraagd om tips bij het oppakken van je training na een langere pauze ongeacht de reden. Steph gaat je helpen bij de eerste stappen door vooral vanuit haar eigen kennis en expertise te praten.

Een van de belangrijkste eerste stappen is plannen, ook als je nog lang niet van plan bent om weer te gaan beginnen. Ik bedenk zelf altijd een plan en schrijf deze uit vlak voor het einde van mijn vakantie of rustperiode. Voor mij is het grootste struikelblok het dieet omdat ik mezelf nog wel eens wil laten gaan. Dus begin ik met een detox die een weekje duurt. Niet alleen heb ik het idee dat ik het nodig heb, maar ik vind het prettig om een lijst te hebben met nieuwe inspiratie voor gezond en lekker eten.

Maar toch kan alle planning in de wereld niet ervoor zorgen dat je ook motivatie gaat vinden om weer te beginnen. Gelukkig zijn er wat tips om jezelf toch die schop de deur uit te geven. Ik maak afspraken met mezelf, zoals je dat ook met anderen zou doen en hou mijzelf eraan zoals je anderen ook niet af zou wimpelen. In de eerste week doe ik mee met een hardloopgroepje of ga ik met een vriend de deur uit om te trainen. Daarnaast schep ik nieuwe verwachtingen voor mezelf - tempo, gewichten of wat dan ook - die mij helpen de focus erbij te houden.

Hoeveel tijd je rust hebt gehad is een vitaal onderdeel van je terugkeer. Want doorgaan waar je bent gebleven is een gevaar op zich. Mensen beginnen weer met trainen op hetzelfde niveau als waar ze op stopten in afstanden, tempo, gewichten etc… Ga nooit voorbij aan jezelf en laat de “TE” in alles achterwege. TE snel, TE veel, TE vlot. Het is simpelweg TE veel om te verwachten van jezelf waardoor je als gevolg je lichaam overbelast! Het is makkelijk om enthousiast te worden en terug te veren; maar zo makkelijk is het niet en ik raad het dan ook absoluut af.  Ik hanteer zelf een 10-20% regel, dat houdt in dat ik mijn lichaam per week niet meer dan 10 tot 20% extra belast. Je lichaam heeft deze aanpak nodig om te wennen aan verandering, doe je dat niet dan raak je geblesseerd.  

Een routine kan behulpzaam zijn voor je conditie, ongeacht of je terugkomt van een vakantie of omdat je iets wilt veranderen in je leven. Door het op te schrijven en vooruit te plannen ga je jezelf beter houden aan de afspraken die je hebt gemaakt met jezelf. Plannen is makkelijk, en zoals ze altijd zeggen: Faal je om te plannen? Dan plan je om te falen!  

×
×