Drie mythes over voeding

Die je niet moet geloven
...

Mythes over voeding houden ons maar wat bezig, zoals “kokosolie is puur vergif” kort op het bericht “Is kokosolie het nieuwe superfood?”. De media stuurt pakkende koppen de wereld in, maar inhoudelijk zie je alleen maar conflicterende informatie over voedingsadvies en voedingswaarden. Hardlopers die het beste willen halen uit hun voeding zijn niet gebaat bij deze misinformatie, dus laten we deze mythes voor eens en voor altijd een halt toeroepen.

1. “Een koolhydraatarm dieet is beter.” 
Deze gaat al een hele tijd rond, beginnend bij het Atkins dieet dat nu is omgetoverd naar Paleo en Keto. De mythe is volhardend, ook nadat onderzoekers nog steeds niet hebben kunnen bewezen dat het ook echt beter is voor afvallen dan een dieet laag in vetten.

Een koolhydraatarm dieet houdt geen rekening met voedingswaarden. Een ijsdrankje bevat ongeveer 45 gram aan koolhydraten, maar een kop kikkererwten ook. Beide zijn toegestaan met het dieet, maar de kikkererwten bevatten ook vezels, eiwitten, ijzer en calcium. Door het weglaten van belangrijke bronnen zoals granen, fruit en groenen uit het dieet mis je ook de inname van waardevolle vitaminen en mineralen. En uit meerdere bronnen blijkt dat een dieet bestaande uit meer vezels en granen de kans op hartaandoeningen, diabetes en darmkanker vermindert. Ook geven koolhydraten ons een bevredigd gevoel, wat een belangrijk component is bij elk dieet.

Hardlopers kunnen beter niet aan een dergelijk dieet beginnen. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron voor spieren, en ondanks dat je eraan kunt wennen; er zitten geen bewezen voordelen voor atleten. Sterker nog, een koolhydraatarm dieet kan zelfs een negatieve impact hebben op je sportprestaties bij hoog intensief werk zoals bijvoorbeeld heuveltraining of sprints.  

2. “Eet niet na zeven uur in de avond.”
Niemand lijkt zich ooit af te vragen of dit überhaupt waar is. Deze mythe wordt vaak herhaald in de vorm dat twee groepen, waarbij de groep die ’s avonds na 19 uur niet meer at, het meeste afviel in vergelijking met de groep die wel at na die tijd. Maar deze studie had maar 29 mannelijke kandidaten en duurde maar twee weken, dat wil niet meteen zeggen dat een hele bevolking maar meteen moet volgen. Met maar zo weinig bewijs, hoe komt het dat mensen dit toch nog aannemen als waarheid? Omdat één vrouw jaren geleden zei dat het waar was in het TV-programma Oprah. En met de goedkeuring van Oprah Winfrey is de mythe wereldwijd als een razend vuurtje langs vrienden, family en collega’s gegaan. 

Het probleem met een tijd prikken waarop je moet stoppen met eten, is dat het geen rekening houdt met je eigen schema. Hoe kunnen mensen in ploegendienst, nachtbrakers, avondsporters en moeders met jonge kinderen zich hieraan houden? Daarnaast is het gevaar van het stellen van regels, als in goed en slecht, dat mensen zich schuldig gaan voelen als ze de regel doorbreken of zich er niet aan houden. En dat gevoel zorgt weer voor een “wat kan het mij ook schelen” benadering waardoor mensen juist meer gaan eten en zichzelf voorhouden om morgen de regels weer te volgen.

Maak jezelf los van al die regels! Heb je honger na 19 uur? Eet. Ga je eten om andere redenen zoals emoties, verveling of routine? Dan moet je een manier vinden om er met andere manieren dan eten mee om te gaan. 

3. "Sommige suikers zijn gezonder.”
Een kleine zoektocht op Pinterest laat al veel “zonder suiker" recepten zien om er alleen achter te komen dat de suiker is vervangen voor honing, ahornsiroop of kokossuiker. Maar wacht, dat zijn toch ook gewoon suikers? Klopt! Maar sommige suikers hebben blijkbaar een gouden randje waardoor je moet geloven dat ze beter zijn dan de normale witte tafelsuiker.   

Tafelsuiker is sucrose, een type suiker dat bestaat uit 50% glucose en 50% fructose. Andere suikers hebben exact dezelfde bestanddelen maar in net wat andere proporties. De variatie ligt in het gehalte glucose en fructose en in zoetheid en de glycemische index (dit meet in hoeverre eten of drinken je suikerspiegel laat stijgen). Maar dan nog, de verschillen zijn zo minimaal dat het alleen iets uit zou maken als je het in enorme hoeveelheden binnenkrijgt. Veel mensen geloven dat honing of ahornsiroop beter is omdat er ijzer, zink en B-vitaminen in zitten. Maar ook hier moet je het in enorme hoeveelheden binnenkrijgen om er daadwerkelijk baat bij te hebben. Je kient een gebalanceerd dieet beter uit gebaseerd op vitaminen en mineralen in plaats dan op honing en siroop. 

Uiteindelijk is het beter om te opteren voor minder suiker in je dieet. Doe je iets minder honing in een recept in plaats van wat meer suiker voor de zoetigheid, dan is dat een gezonde wissel, maar hou jezelf niet voor de gek door te geloven dat je maaltijd dan suikervrij is of boordevol vitaminen en mineralen zit. Want dat is simpelweg een mythe.

Referenties:
1. Johnston, B., Kanters, S., Bandayrel, K. et al. (2014)Comparison of Weight Loss Among Named Diet Programs in Overweight and Obese Adults A Meta-analysis. JAMA, 312(9),923-933.
2. Urbain, P., Strom, L., Morawski, L., Wehrle, A., Deibert, P., & Bertz, H. (2017). Impact of a 6-week non-energy-restricted ketogenic diet on physical fitness, body composition and biochemical parameters in healthy adults. Nutrition & metabolism, 14, 17.
3. Zajac, A., Poprzecki, S., Maszczyk, A., Czuba, M., Michalczyk, M., & Zydek, G. (2014). The effects of a ketogenic diet on exercise metabolism and physical performance in off-road cyclists. Nutrients, 6(7), 2493-508.
4. Mann, A., Cummings, J., Winter, N., Mete, E., Morenga, L. (2019). Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet, 393(10170), 384-386. British Journal of Nutrition, 110, 2108-2113

×
×