Eet als een Pro

Door Jared Ward

Mijn trainingsbuddy vroeg onlangs aan zijn Keniaanse schoonmoeder wat haar favoriete eten was. Ze vond het maar een rare vraag. Na even na te hebben gedacht zij ze "Ugali, denk ik." Ugali is een pap van maismeel met een soort van deeg structuur. Het wordt veelal gebruikt als een basis en een eetbare lepel, het smaakt net zoals rijst, pasta of aardappelen) naar dat waar je het mee combineert. Omdat hij het een interessant antwoord vond (hij is net als ik dol op Keniaans eten), vroeg hij haar waarom. Haar antwoord? "Omdat de beste manier is om honger te stillen."  

Als we alleen zouden eten wat we nodig hebben, dan zou het onderwerp voeding veel makkelijker zijn.

Ik ben dol op eten. Ik waardeer het als energiebron, maar ik vind ook passie in mijn keuken. 

Dat gezegd hebbende, hieronder vind je de drie dingen die mij hebben geholpen om energie te krijgen als marathoner:

  • Eet iets binnen 30 minuten na je training. Ik kan je vertellen dat ik absoluut een verschil voel, en wetenschap kan je vertellen waarom. Als je geen koolhydraten eet, eet dan wat je normaal eet. Mijn dieet bestaat voor 60% uit koolhydraten, dus mijn eerste snack na een run is koolhydraatrijk. Na intensieve beweging is je glycogeen niveau extra gevoelig voor bijvullen, wat je op een 'goed-beter-beste' manier kunt doen. Als het me lukt om binnen 30 minuten na mijn training 200 tot 300 calorieën binnen te krijgen, zorg ik ervoor dat zo'n 40 tot 50 van die calorieën uit eiwitten bestaan, wat op dat moment het beste voor mij is. Fruit is ook nog steeds een perfecte snack! De nadruk wil ik leggen op het belang van snel je energiebronnen bijvullen een vlot herstel te kickstarten.     
  • Eet (of drink) proteïne in de avond. Volgens de wetenschap herstellen je spieren sneller met met meer aminozuren in je bloed tijdens je rustmoment. Sinds ik dit doe word ik niet meer om 3 uur in de nacht wakker met honger en voel ik me beter tijdens mijn training de volgende dag. Ik neem zo'n 20 tot 30 grams in met Garden of Life Vanilla pea proteine.    
  • Tel je calorieën voor een paar weken. Dit heeft voor mij een enorm verschil gemaakt. Ik ben zo'n voedingswaarden-lezer en ben dat al geruime tijd. Door een paar weken mijn eten te meten en te wegen, kon ik snel beter kijken naar welke voedingswaarden precies op mijn bord lagen. Hiermee weet waar ik mij ongeveer aan moet houden, ongeacht waar ik mij bevind. Zelfs als het eten erg anders is kan ik nog een maaltijd voor elkaar krijgen die bestaat uit ongeveer dezelfde waarden als die ik gewend ben. 

Wanneer je het onprettig vindt om calorieën te tellen kan je het ook alleen bij punt één en twee hierboven houden. Ze zijn makkelijker te behalen en je krijgt veel terug voor de energie die je erin steekt. Als je écht wilt weten waaruit jij je energie haalt, dan is het absoluut de moeite waard om je een paar weken hierop toe te leggen om zoveel mogelijk waardevolle kennis over je eigen lichaam en dieet op te doen. 

Tweet gerust naar mij via @jwardy21 als je vragen hebt!

Foto: AJ Rich

×
×