Hardlopen is een bijzonder verhaal

Ik ben al 30 jaar een hardloper en heb in die tijd meer dan 100,000 mijl afgelegd. Mijn baan heeft mij de kans gegeven om overal ter wereld te kunnen lopen. De mooiste zonsopkomst die ik heb gezien was in Hong Kong en ik zie nog steeds de waterval in Zwitserland voor me die ik 20 jaar terug passeerde. Hardlopen is mij altijd dierbaar gebleven tussen alle ups en downs. De run die ik mij het beste herinner was de dag nadat ik getrouwd was en we samen gingen trainen. We babbelden opgetogen over alles wat we zouden gaan doen in onze toekomst. 

De ochtend na de geboorte van mijn zoon maakte ik mijn meest verbluffende training mee. Al mijn angsten en zorgen, maar ook mijn dromen kwamen één voor één aan bod en zijn tot op de dag van vandaag bij me gebleven. De ochtend dat ik ging hardlopen op de dag van de begrafenis van mijn moeder heb ik gehuild. Tijdens het lopen schetste ik in mijn hoofd wat ik ging zeggen tijdens haar uitvaart. Wat ik denk ik probeer te zeggen is dat hardlopen als een verhaal voelt voor mij. Een verhaal met veel wendingen en hoofdstukken die steeds weer veranderden.

Toen ik begon ging het om snelheid en de finishlijn. Jarenlang heb ik de eer gehad om mijn school te representeren en was hardlopen niet meer dan een sport. Een race om wie de snelste zou zijn. Gedurende die tijd ontdekte ik dat ik van snelheid hield, maar des te meer van hardlopen zelf. Ik hield van het gevoel dat het mij gaf en genoot van het trainen met teammaatjes die levenslang mijn vrienden zouden blijven. Buiten zijn en het ontdekken van nieuwe gebieden, de natuur onder je voeten hebben… Ik realiseerde me dat het een begin was van een levensverhaal met een grotere betekenis.      

Door de jaren heen ben ik uit de competitiewereld gestapt en gaat het meer om fit blijven in lichaam en geest. Ik heb al jaren geen wedstrijden meer gelopen, maar ik ren nog elke dag met de passie die ik jaren geleden ook had. De toewijding vind ik in het feit dat ik gezond wil zijn, mijn zoon wil zien opgroeien en al mijn dagen samen wil zijn met mijn vrouw. En dan als laatste: ik hou gewoon enorm van hardlopen, ook na al die jaren. 

Ik vertel dit niet omdat ik denk dat mijn verhaal iets bijzonders is. Het is bijzonder voor mij omdat het alleen van mij is. Dat is wat hardlopen zo gaaf maakt, iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal met een eigen invulling en betekenis. Denk bijvoorbeeld aan al het moois dat je hebt meegemaakt of de vrienden die je hebt ontmoet. Het complete gevoel dat je krijgt als je een run achter de rug hebt, vooral als je er geen zin in had toen je begon. Het behalen van je doelen en de gedachtes die door je hoofd gingen tijdens het hardlopen. Op veel manieren is dit verhaal een conversatie met jezelf.

Bij Saucony is ieder verhaal belangrijk. Dagelijks komen we naar werk en mogen proberen we iets te doen waardoor we even deel uit mogen maken van jouw reis of verhaal. Misschien train je in onze schoenen of kleding of lees je onze blogs die je motiveren om de deur uit te gaan. Als ik iemand Saucony zie dragen vraag ik mij altijd af wat het verhaal is van diegene. Proberen ze fit te worden? Trainen ze voor een wedstrijd? Of trainen ze voor iets dat helemaal niet in mij opkomt? Ik  vind het leuk om daarover na te denken. Maar belangrijker, ik vind het mooi om deel te mogen uitmaken van een merk dat zich daar ook mee bezig houdt. Dus deze is voor jou, jouw verhaal en alle wonderlijke dingen die je nog gaat tegenkomen onderweg.

Door Pat O'Malley

×
×