Hardlopen is moeilijk...

Maar je wordt echt beter!

Katie Foster verloor 60 kilo door te gaan hardlopen, nu kan ze niet wachten om anderen te inspireren ook te gaan hardlopen. Denk jij dat deze sport helemaal niets voor jou is? Dan heb je het mis!

Voordat ik zelf een hardloper werd, zag ik hardlopers altijd als een elitegroepje waar ik nooit bij zou horen. Ik had overgewicht, geen conditie en ik had nog nooit een mijl gerend omdat ik altijd wel een excuusje had. Nadat ik op mijn 28e besloot een 5k wedstrijd te lopen met mijn vriend ben ik begonnen met trainen. Ik realiseerde me ineens dat ik zomaar bij dat “elitegroepje” ben gaan horen zonder het echt zelf door te hebben. En weet je? Het waren normale mensen, net als mij! Beginnen met hardlopen kan ontzettend eng zijn. Hoe lang is die 10k ook al weer? En wat is in godsnaam een fartlek?     

Hoe eng het ook klinkt, beginnen is heel simpel. Het belangrijkste is dat je de juiste schoenen weet te vinden. De eerste keer dat ik een hardloopwinkel binnenstapte voelde ik mij ontzettend opgelaten - wat zouden ze wel niet zeggen over een dik iemand in hardloopschoenen? Ik leerde snel dat mensen in alle vormen, maten en leeftijden naar de hardloopwinkel gaan en dat medewerkers je graag helpen. Er is echt geen reden om je te schamen! De medewerkers luisteren naar je doelen en zoeken naar de beste schoenen voor jouw eisen en voorkeuren. Over schoenen moet je niet te makkelijk nadenken, je riskeert namelijk een blessure als je op een verkeerd paar loopt. 

Heb je eenmaal je schoenen, dan adviseer ik je om te gaan trainen met een doel: schrijf je bijvoorbeeld in voor een 5k! Kies een evenement waarbij je nog genoeg tijd hebt om je voor te bereiden, maar die niet zo ver weg is dat je geen motivatie meer hebt op de dag van de wedstrijd. Ben je een echte beginner, kies dan voor een periode van 3 tot 4 maanden om je voor te bereiden. Doordat je je hebt ingeschreven heb je een mooie stok achter de deur om te blijven trainen, helemaal op de dagen dat je eigenlijk niet zo’n zin hebt. Al wetende dat je goed voorbereid moet zijn, wordt het toch makkelijker om de deur uit te stappen en gewoon te gaan.   

Ook heb je een schema nodig. Er zijn meerdere opties, zoals een coach (in het echt of offline) of een schema die je online kunt vinden dat bij je past. Je kunt zelfs je eigen schema maken, maar dat raad ik niet aan als je nog onbekend bent met hardlopen. Ik vond het persoonlijke niet fijn om intervaltraining te doen, dat komt omdat het volgende stuk hardlopen me steeds meer tegen begon te staan. Ik trainde daarna dus op de manier die het beste bij mij paste. Heb je jouw manier van trainen gevonden, dan is het een kwestie van doorzetten. Het idee van 5km rennen lijkt in het begin onmogelijk maar je lichaam went eraan en het wordt ECHT makkelijker. Geef gewoon niet op! Toen ik begon met hardlopen kon ik niet eens de straat uitrennen en die is zo’n 200 meter. Twee jaar later rende ik mijn eerste marathon…

Verwacht ook niet dat je meteen idolaat gaat zijn van hardlopen. Het duurde bij mij een jaar voordat ik mezelf een hardloper noemde, voor die tijd gunde ik mijzelf die titel niet. Maar als je rent, dan ben je een hardloper; het maakt niet uit hoe snel je gaat! Ik vond hardlopen echt niet leuk in het begin en ik wou ermee stoppen na die 5k. Maar zoals veel hardlopers weten is het verslavend. Dus schrik niet als je jezelf ineens inschrijft voor de 10k op dezelfde dag dat je je eerste 5k hebt uitgelopen! 

In het kort begin je met hardlopen op deze manier:
1. Vind de juiste schoenen
2. Schrijf je in voor een wedstrijd
3. Vind een coach of trainingsplan
4. Geef niet op!

Voor je het weet maak je deel uit van het “elitegroepje” dat bizar vroeg opstaat in het weekend om even te gaan rennen. En je vindt het nog leuk ook! 

Katie Foster schrijft over haar leven in de blog ‘Runs for Cookies’. Haar verhaal is o.a. verteld in de documentaire ‘From Fat to Finish Line’. Ze leeft in Michigan en is huismoeder en nog altijd een enorme toetjesliefhebber. Ze heeft drie katten en een hond en loopt nog steeds hard om mentaal gezond te blijven én haar gewicht bij te houden. 

×
×