Hoe vind je de juiste hardloopschoen?

Het is je belangrijkste item: de juiste schoen, of schoenen, gaan lang mee en helpen je om comfortabel te lopen. Het vinden van die schoen kan voor flink wat zenuwen zorgen en vaak is het lastig om te bepalen waar je moet beginnen. We vroegen aan onze eigen Tyler Richard om enkele tips met ons te delen en vragen voor je op te stellen waarmee je zelfverzekerd de hardloopspeciaalzaak binnen kunt lopen. 

De eerste stappen
Ga op zoek naar de dichtstbijzijnde hardloopspeciaalzaak. Neem je huidige hardloopschoenen mee of, als je net begint met hardlopen, neem dan je schoenen mee waarmee je het meest actief op bent al is dat alleen wandelen. Op deze manier kan de adviseur je helpen met advies en een betere kijk krijgen op wat je nodig hebt als hardloopschoenen. Eenmaal in de winkel, leg je verhaal voor aan de medewerker; zoals je hardloopverleden, doelen en mogelijke pijntjes of blessures waar je last van hebt/had. Als je een idee hebt van wat je zoekt in een schoen, vertel dat ook en probeer het goed uit te leggen. Dit helpt ze begrijpen waar je naar op zoek bent. 

De probeer-fase
Als je een schoen probeert maak je een keuze op basis van fit en feel. Natuurlijk is dit per persoon verschillend, maar er zijn wel enkele richtlijnen. Als je een schoen past, doe het staand. Meet een volle of halve breedte van je duim tussen de top van je langste teen en de punt van je schoen. Je tenen mogen niet knellen en niet tegen de zijkant aan geduwd worden, je moet vrij met ze kunnen wiebelen. Iets verder is het de bedoeling dat het midden van je voet stevig aanvoelt maar niet belemmerd wordt in de beweging. Als de veters vast zijn moet het niet voelen alsof je je voet ermee vastzet. Als we het hebben over ‘feel’ dan hebben we het over de onderkant van je voet. Schoenen kunnen zacht, stevig, dempend, stijf etc. aanvoelen. Gelukkig kan je lichaam jou prima vertellen wat fijn voelt. Denk er niet teveel bij na en ga voor dat wat goed voelt.  

Enkele vragen voor in de winkel:
* Waarom voelt deze schoen zo?
* Wat is het verschil tussen de schoenen die ik pas?
* Welke schoen raadt jij mij aan?
* Dit voelt fijn, welke opties zijn er nog meer?


In beweging
Nu dat je twee of drie stijlen hebt gevonden die bij je passen, ga wat bewegen en voel hoe de schoen met je meebeweegt. Als het kan, ga een stukje rennen met de schoen, helemaal als de winkel een loopband heeft. Probeer de activiteit na te doen waar je de schoen voor gaat gebruiken en laat je weer leiden door wat goed voelt.

Online Shoppen
Shoppen in de winkel is ideaal, maar niet altijd mogelijk. Als je schoenen alleen online kunt kopen dan zijn er enkele richtlijnen waarmee je rekening kunt houden. Om de juiste maat te vinden kies je een halve of een hele maat groter dan wat je normaal draagt. Of meet de lengte van je voet maar hou er rekening mee dat je een beetje ruimte moet overhouden in de lengte. Kies de juiste categorie, wat voor een beginnen soms nog lastig kan zijn. Er zijn twee dingen die je daarbij kunnen helpen:

* Welke afstanden ren ik normaal?
* Wat voel je als je hardloopt?


Hoe meer afstanden je loopt, hoe meer demping je nodig hebt. Schoenen waaraan veel demping is toegevoegd leveren vaak wel in op snelheid. Zoals bijvoorbeeld de Triumph ISO welke veel demping en zachtheid biedt, daarentegen is de Kinvara snel en dempend door een lichter gewicht.

Als je merkt dat tijdens het hardlopen je voetboog zeer doet of de binnenkant van je knie pijnlijk aanvoelt, dan heb je misschien meer stabiliteit nodig. De Guide ISO en Hurricane ISO4 vormen een goed begin in deze categorie. Voel je je prime en ben je gewoon op zoek naar wat demping, kies dan een neutrale schoen.

Enkele termen waarmee je bekend moet zijn, zijn EVERUN, ISOFIT en Offset:

EVERUN is het dempende materiaal waar wij mee werken, het zorgt voor het beste energierendement en duurzaamheid in gebruik.

ISOFIT is ons eigen systeem dat zich aanpast aan de voet en met je voet meebeweegt tijdens het hardlopen.

Offset komt in 4mm en 8mm. Dit is de het verschil in hoogte tussen je teen en hiel. Lager betekent dat je voet platter landt en je neerkomt op het midden van de voet. Hoger maakt de transitie naar de voorkant van je voet wat makkelijker wanneer je op je hiel landt.

Thuis
Na de aankoop van je schoenen trek je ze thuis aan. Door ze te dragen kan je de schoen goed aanvoelen en merk je het meteen als deze op bepaalde punten toch niet goed voelt. Een schoen moet klaar zijn om mee te gaan hardlopen zodra ze uit de doos komen. Soms hoor je mensen praten over inlopen en dat kan meerdere dingen betekenen. Sommigen willen de schoen dragen op wat korte runs voordat ze er lange afstanden mee gaan lopen, en dan zijn er weer anderen die ze meteen meenemen op een lange afstand. Je hoeft een nieuwe schoen niet in te lopen om deze comfortabel te laten voelen, hij moet net zo comfortabel zijn als in de winkel en moet elke keer dat je ‘m draagt een beetje meer als thuis gaan voelen. 

Het kiezen van een schoen is een uniek proces en is per persoon verschillend, het hangt af van je lichaam, prestaties en doelen. Er is geen passende oplossing voor iedereen, behalve het luisteren naar je lichaam en erop vertrouwen dat het goed voelt. Als je meer gaat hardlopen wordt het makkelijker om met elk nieuw paar te weten wat je nodig hebt. En dat de perfecte schoen net zo aanvoelt als een loyale vriend.

×
×