Je doelen bereiken

En je grenzen verleggen

Alle atleten moeten een doel stellen. Het verbetert de motivatie en houdt ze op de been tijdens moeilijke tijden (als Brit heb ik hier zeker in de winter baat bij). De doelen moeten op de eerste plaats op korte termijn en op lange termijn te behalen zijn. Een voorbeeld van afgelopen winter is dat ik bijvoorbeeld drie maanden lang geen blessures wou oplopen. Het is een simpel en effectief doel dat op korte termijn te behalen is terwijl ik aan mezelf werk.

Doelen geven je motivatie een boost en helpen je zelfvertrouwen doen groeien, en het is leuk om iets van je lijstje te kunnen doorhalen gedurende het seizoen. Net zo belangrijk zijn je lange termijn doelen. Ik heb er 5. Ik geef toe dat ze wel iets zijn aangepast met de tijd, vaak om ze moeilijker te maken, maar ze zijn in 7 jaar tijd niet veranderd.

Al bijna 11 jaar verleg ik de grenzen van mijn lichaam en maak ik het met de dag moeilijker. Ik forceer motivatie tijdens donkere periodes en ik verzet me tegen alle omstandigheden die moeder natuur mijn kant opstuurt. Alles om mijn 5 doelen te bereiken. Alles om, wanneer ik ermee stop, ik kan zeggen dat ik mijn best heb gedaan. Dat ik kan zeggen dat ik mijn doelen heb bereikt. Tot aan december 2017, tien jaar aan training, had ik 1 doel bereikt: een mijl onder de vier minuten, het was een droom die werkelijkheid werd. Als je een doel bereikt waarvoor je hart hebt gewerkt voelt dat overweldigend, maar wel in een onwijs positieve vorm. Het maakt al het werk waard, alle uren pijn en alle dalen.   

Alles veranderde in december 2017; ik kreeg het telefoontje waar ik altijd al van droomde. Mijn tweede doel was deel uitmaken van het nationale team van de UK. Ik vroeg mij op mijn 28e af of ik het ooit zou halen, maar het werd werkelijkheid en ik kon mijn emoties toen maar moeilijk in bedwang houden. Het maakte 10 jaar aan bloed, zweet en tranen de moeite meer dan waard. Dus hier is mijn advies: bepaal je doelen en blijf jezelf motiveren om ze te behalen. Het maakt de sport zoveel mooier.

Nog 3 doelen te gaan… 

×
×