Je eerste halve marathon

Gelukkig is het lang niet zo zwaar als je denkt.

'Hoe maak ik me klaar voor een halve marathon?' is een vraag die we vaak ontvangen van veel hardlopers. Gelukkig is het lang niet zo moeilijk als je denkt. Hier zijn een paar vragen en antwoorden waarmee je volledig voorbereid aan de start kunt verschijnen.

Wat is goed voor mij?
Stel jezelf die vraag. Je hebt een trainingsplan nodig dat bij je ervaring, gezondheid en conditie past. Als je iets hebt gevonden, zorg er dan voor dat je het goed toepast maar wees niet bang om het een en ander aan te passen. We hebben nu eenmaal niet allemaal het geluk om geboren atleten te zijn en een trainingsplan moet in de eerste plaats altijd passen bij jouw persoon. 

Zijn deze schoenen de beste voor mij?
Het is lastig genoeg om op een regenachtige donderdagavond de deur uit te gaan om te trainen, helemaal als het je altijd blaren en pijnlijke knieën oplevert. Bekijk je trainingsplan en kijk of een tweede paar schoenen met meer demping in je voordeel werkt bij intervaltraining en wedstrijden. Je lichaam krijgt meer kracht en kan anders reageren op de schoenen waarmee je loopt, maar het belangrijkste is dat ze je plezier erin houden en je trainingen verbeteren. Met al die training moet je jezelf zien als een F1 auto; die hebben een heel ander onderstel dan een normale auto, en de bandenkeuze is afhankelijk van de omstandigheden van het parcours en het weer. Dit kan ook voor je schoenen het geval zijn. Wissel je verharde paden af met trainingen in een natuurgebied met onverharde paden? Dan heb je absoluut een paar trailschoenen nodig.

Ben ik gek?
Omdat je halve marathon wilt rennen? Nee! En je bent zeker niet de enige die zich op heeft gegeven, dus voeg je gerust bij de rest. Trainingspartners zijn een goede motivatie om de deur uit te gaan voor een training en ze laten de kilometers ongemerkt voorbij gaan tijdens het hardlopen. Vraag eens rond bij de vereniging in jouw buurt of maak kennis met je lokale hardloopgroepje om een leuk hardloopnetwerk op te bouwen!

×
×