Je eigen kracht terugvinden

Mijn leven als hardloper kwam abrupt tot stilstand na een scheur in mijn hamstring. Ik ging van 80 mijl per week en elk weekend een wedstrijd én training voor de Olympische Spelen, naar zitten op de bank. Het duurde 20 minuten voordat ik eindelijk een sok aan had en lopen kon alleen met krukken op een tempo zó laag dat zelfs een slak mij nog kon inhalen. Rust houden met een blessure was een enorme transitie; zowel lichamelijk als geestelijk viel het zwaar dat ik niet meer in staat was om dagelijks de deur uit te gaan voor een training. Terwijl ik wachtte op herstel, begon ik te twijfelen of ik ooit nog zou kunnen hardlopen. Misschien was mijn leven als hardloper maar tijdelijk gepauzeerd; het voelde als een eeuwigheid.

Hier zijn enkele tips die je kunt gebruikten tijdens het frustrerende proces van terug in het ritme komen na een blessure of operatie:

1. Wees geduldig
Geduld is een schone zaak. Maar het kan mij geen moer schelen. Toch deed ik mijn best om mij neer te leggen bij het feit dat herstel tijd nodig heeft: je lichaam heeft het nodig. Loslaten waar je geen invloed op hebt, zoals hersteltijden, kan lastig zijn. Maar hoe sneller je accepteert dat het niet aan jou is om te bepalen hoe snel het gaat, hoe beter je dit geestelijk kunt verwerken. Je kunt je herstel versnellen door naar de arts te luisteren, goed te eten en te slapen en door de blessure niet te belasten. Conclusie: Herstel. Kost. Tijd. 

2. Maak een realistisch doel
De eerste vraag die ik stelde aan de chirurg was “wanneer kan ik weer hardlopen?”. Ik wilde een doel hebben om zogezegd het licht aan het eind van de tunnel te kunnen zien. Voor mij was het doel een terugkeer naar (enigszins) op mijn oude niveau hardlopen tijdens een reis naar IJsland vier maanden na de operatie. Ik wou dit avontuur zo goed mogelijk te voet beleven en met dat doel in mijn hoofd had ik een goede motivatie om mijn fysiotherapie oefeningen zo goed mogelijk uit te voeren. Ook had ik iets om naar uit te kijken terwijl ik vanaf de bank rustig aan herstelde.

3. Fysio, Fysio, Fysio
Fysiotherapie is belangrijk - maak er tijd voor vrij! Ik ben zelf arts en heb daardoor een onregelmatig werkrooster, maar ik maakte tijd vrij om mijn oefeningen te doen. Als ik in de nachten dienst had deed ik ze vanuit de slaapkamer in het ziekenhuis. En na mijn nachtdienst ging ik meteen door naar de praktijk voor een afspraak met mijn fysiotherapeut. Gun jezelf de beste revalidatie om terug te keren als atleet - maak dus tijd vrij voor fysio.    

4. Luister naar je lichaam
Je niet aan deze tip houden kan zomaar wel de reden zijn waarom je in deze situatie zit. Voor de operatie ben ik bij een aantal wedstrijden zo goed als kreupel de finishlijn gepasseerd. Ik dacht dat het wel over zou gaan als ik mijn pijn negeerde… Luisteren naar je lichaam is de sleutel tot herstel. Als iets niet goed voelt: STOP. Je lichaam geeft aan dat het nog niet klaar is voor de volgende fase van je herstel en dat is prima. Stop, evalueer en ga terug naar tip 1.

5. Vind alternatieven
Welke sport je ook doet, herstel van een operatie heeft een grote impact op je leven. Sport is onderdeel van wie je bent en als je dat (tijdelijk) moet missen zijn de effecten voelbaar. Zoek tijdens je herstel andere activiteiten om je gedachten te verzetten en wie weet vind je zomaar een heel nieuwe passie! Of misschien niet, ik ben nog steeds een waanzinnig slechte zwemmer maar ik heb het tenminste geprobeerd. Tijdens mijn herstel ontdekte ik het plezier van fietsen en kwam ik evengoed nog op krukken naar de atletiekvereniging en wedstrijden om vrienden aan te moedigen. Ik hield mezelf ook lekker bezig met koken en ontdekte dat ik helemaal geen slechte kok ben. Zo zie je maar, alternatieve activiteiten houden je gezond en je leert nog eens iets over jezelf. 

6. Vind kracht in je netwerk 
Dit zijn van die tijden waarin je afhankelijk bent van vrienden en bekenden voor de nodige steun op logistiek en emotioneel vlak. Als je herstellende bent van een operate heb je hulp nodig bij dingen waar je normaal je hand niet voor omdraaide. Ik kon mijn schoenen wekenlang niet aantrekken zonder hulp en m’n been in de badkuip hijsen vereiste hulp en coördinatie. In en uit de auto stappen duurde ineens tien minuten en ik kon niets dragen zonder hulp. Ik ben mijn vrienden en familie zo ontzettend dankbaar voor hun hulp en steun in de vorm van autoritten, maaltijden en helpende handjes om dingen te tillen én het geven van een warme knuffel van tijd tot tijd. En ik ben mijn collega’s dankbaar voor het overnemen van mijn shifts in de IC op de dagen dat ik niet kon werken. Soms vind je je kracht echt in de mensen om je heen…

7. Doe eens gek
Positief blijven is essentieel en daarbij mag je best een beetje mal zijn. Plak stickers op je brace of op het gips! Maak van elke mijlpaal in je herstel een feestje en vier het groots zodra je weer in staat bent het normale leven, en dus je sport, weer op te pakken!

8. Wees geduldig
Zie nummer 1! 

Door: Michelle Meyer

×
×