Tips voor je eerste Marathon

Ben jij klaar voor jouw grote dag?

Met het marathonseizoen voor de boeg denken wij dat je wel wat tips kunt gebruiken voor jouw grote dag. Dus hebben we tijdens onze lunchpauze onze eigen ervaringen van de beruchte 26.2 mijl voor jou verzameld…

Jonathan Quint / NYC Marathon / 2hrs 44mins / Schoen: Breakthru
Probeer niets nieuws op de dag zelf. Eet je ontbijt en draag je normale outfit. Probeer niet het energiedrankje dat je in je handen krijgt geduwd als je dit niet eerder hebt gedaan. Je training en alles daarbij heeft je gebracht tot dit punt en niet het hardlopen alleen. Neem de tijd om ervan te genieten en absorbeer de sfeer, de omgeving en het publiek. Een marathon gaat om uithoudingsvermogen maar je hebt ernaartoe gewerkt, dus focus je niet alleen op je prestaties De ontspanning die je hieruit haalt is behulpzaam.

Simon Jones / 2x London & 1x NYC Marathon / 2hrs 33mins / Schoen: Triumph
De meeste hardlopers leggen de lat erg hoog met een kleine balans tussen succes en falen. Ze gaan ervan uit dat alle omstandigheden perfect zijn, maar het weer valt niet te beïnvloeden. Je moet je aanpassen aan de dag en misschien mis je de tijd waarop je je hebt ingesteld, maar als je tegen windstoten in moet presteren is het al een enorme winst als je 5 minuten sneller bent dan je tijd aan het begin van je training. Luister naar je benen. Je lichaam geeft signalen af tijdens het hardlopen, maar je negeert ze. Tijdens een marathon is dit niet makkelijk en als je niet luistert gaat je lichaam blokkeren. Je mist dan niet alleen je doel, maar het de laatste kilometers worden een ware hel.  

Bruno Paul / 5 Marathons o.a. Parijs & NYC Marathon / 3hrs 52mins / Schoen: Ride
Er valt zoveel te kiezen. Voor mij is de timing van mijn ontbijt belangrijk, het gaat niet zozeer om wat ik weet maar wanneer. En ik drink dan zeker geen sinaasappelsap. Ga vroeg naar de start. In New York kan je er niet omheen maar je wilt je niet haasten en in diezelfde haast vergeten om vaseline te smeren op plekken die schaven.

Ross Maddams / Paris Marathon / 4hrs 41mins / Schoen: Hurricane ISO
Ik heb onlangs de marathon van Parijs gelopen als mijn debuut. Mijn nummer 1 tip is om er zeker van te zijn dat je voor de start naar de wc bent geweest. Ik begon mijn dag met koffie en een loopje rond mijn hotel om mijn lichaam op gang te krijgen voor het ontbijt. Misschien hielpen de zenuwen er ook bij! Het is misschien een persoonlijke voorkeur maar ik had in de aanloop een paar blessures. Een schuimroller werd daarom onderdeel van mijn ochtendroutine voor de wedstrijden. Het was even oefenen, maar voor mij bleek het dé oplossing te zijn om mijn benen sterk genoeg te krijgen voor de 26.2 mijl.

We wensen je veel geluk en wat er ook gebeurt, goed of slecht; geniet van de traktatie die je jezelf hebt beloofd voor na de marathon!

Team Saucony

×
×