Waarom ik New York loop

Door Jared Ward

Dit is een spannend jaar voor sporters die zich willen kwalificeren voor de Olympische Marathon van 2020. Daarom ligt er een scherpe focus op marathons die tijdens de herfst van 2019 plaatsvinden. Sommige atleten en coaches slaan de marathons over om zich te kunnen richten op de kwalificaties. Hoewel er zeker uitzonderingen zijn, lopen elite marathoners zo'n 1 tot 2 marathons per jaar. In tegenstelling tot andere atleten, die op zoek zijn naar de marathon die ze het beste kan voorbereiden op de kwalificatie trials.

Marathonlopers zijn op zoek naar hét evenement waar zij hun beste tijden kunnen neerzetten (2:11:30, de top 10 bij een World Major Marathon of de top 5 bij een Gold Label Marathon). Onlangs heeft het IAAF een Gold Label status afgegeven aan de U.S. Trials, wat betekent dat de top drie automatisch doorgaat naar de Amerikaanse selectie.

Ik heb ervoor gekozen om de TCS New York City Marathon mee te doen (voordat de trials beginnen) om de volgende redenen: 

  • Mijn doel is om in de top 3 te finishen bij een World Major Marathon (NYC, Boston, etc.) en ik denk dat deze herfst de perfecte kans biedt om dit na te jagen. Ik heb afgelopen lente mijn snelste marathon gelopen in Boston en ik ben gezond. En ik denk dat New York de beste koers is voor mij. 
  • Ik ben verliefd op New York. Mijn familie en ik hebben er fantastische herinneringen aan en we kunnen niet wachten tot we terug zijn. De route kent een bijzondere energie, vorig jaar voelde het zelfs na 3 mijl al alsof ik op handen gedragen werd door de toeschouwers in Brooklyn. 
  • Het is een deel van mijn inkomstenbron. De één tot twee marathons die ik per jaar loop vormen ongeveer de helft van mijn inkomen. Een goede tijd in New York vorige herfst en een geweldige tijd in Boston vormen een goede motivatie voor mij om mee te doen. 
  • Ik denk dat deze marathon mij helpt bij de kwalificatie in februari. Veel atleten zien alleen de nadelen van twee marathons in vier maanden, zoals bijvoorbeeld het risico op blessures. Maar er zijn ook veel voordelen, zoals de afwisseling in hoogteverschil op de routes van verschillende Marathons, die over het algemeen vlak zijn. Ook wil ik een burnout vermijden, dit is een groot risico bij trainen voor één wedstrijd die pas over geruime tijd plaatsvindt. Marathoners zijn gemiddeld twee maanden voor de trials fit, en op de wedstrijddag zijn ze zo goed als gaar. Een marathon inlassen tussen nu en de trials geeft mij een doel dat sneller te behalen is. De verplichte vrije tijd na New York geeft mij een gezonde pauze om te trainen voor de trails - niet te veel, en niet te weinig. 

Tot ziens in New York, en daarna de trials in Atlanta! 

Photo credit: AJ Rich

×
×